DE VANLIGASTE MÄTNINGAR PÅ FÄLGAR

Vi kommer att ge dig en översikt över de viktigaste mätningarna av fälgar.


Fälgdimension

En fälgs dimension är ett mått som talar om vilken bredd fälgen har i tum, samt vilken diameter fälgen har. Det skrivs ut med Bredd x Diameter . Dock bestäms inte fälgdimension enbart av detta, utan även av fälgens bultcirkel, navhål och inpressningsdjup. Dessa faktorer skapar således flera olika fälgdimensioner.


Fälgens bultcirkel

Bultarna på en fälg sitter i en cirkel. Bultcirkelmåttet är diametern av denna cirkel i kombination med hur många bulthål cirkeln har. Först i bultcirkelns mått anges hur många bultar cirkeln har, och sedan diametermåttet i mm, ex. 4/95 - 4 bulthål, 95 i diameter. Viktigt här är att för att ta reda på diametern vid ett jämnt antal bulthål mäts diametern från innerkanten av ett bulthål till ytterkanten av bulthålet tvärsöver. Vid ojämnt antal bulthål mäter enligt denna formel:

A. Mät bulthålets diameter

B. Mått från bulthålets kant till navhålets kant Multiplicera B (måttet) med 2

C. Mät navhålets diameter Bultcirkelns diameter är: A+Bx2+C


Navhål

Även kallat centrumhål, är hålet i mitten av fälgen där fälgen ska passas på navet. Det är viktigt att navhålet centreras för att undvika vibrationer.


Inpressningsdjup

Kallas även ET-mått eller offset. Är ett mått på hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till sin egen mittpunkt. Alltså hur långt det är mellan den punkt där fälgen sitter mot navet till fälgens mittpunkt.